Vandringsleder i Sverige

Den dramatiska och vackra Höga kusten är belägen i detta landskap. Nedan går vi bl.a. igenom några leder som går längs med denna dramatiska kustterräng.

Höga Kustenleden

Listas ofta som en av de vackraste lederna i Sverige. Leden sträcker sig över en sträcka av 128 km från Hornöberget i Kranfors kommun till centrum i Örnsköldsvik. Leden är uppdelad i 13 etapper som är mellan 5,5 – 15 km långa. Några sträckor är av enklare karaktär och andra erbjuder svårare vandring i brantare terräng. Njut av detta område som är med på Unescos världsarvslista genom att vandra genom det. Sedan den senaste istiden har en landhöjning på 800 meter skett. Genom denna landhöjning har landskapet fått ett dramatiskt utseeende där du bl.a. kan njuta av branta klippor och kuperade terräng, därav namnet Höga kusten.

Världsarvsleden

En led som som är 10 mil lång och sträcker sig längs med Höga kusten. Leden är uppdelad i 14 etapper varav nummer 13 och 14 är delas med Höga Kustenleden. Leden slingrar sig längs Höga kusten genom Nordingrå socken. Världsarvsleden invigdes 2010 och från och med sommaren 2015 administreras ledens skötsel av den ideella föreningen Världsarvledens Vänner.

Arnäsleden

En familjevänlig led som går i en cirkel genom Arnäs socken. Du vandrar längs stigar och kärrvägar som förr i tiden fungerade som landsvägar mellan byar, fäbodar och socknens kyrka. Leden är totalt 70 km lång. Välj bland olika etapper om du inte har tid eller vilja att vandra hela cirkeln.

Urskogsleden

Denna led är totalt 45 km lång och sträcker sig mellan Björna camping och Vändåtbergets naturreservat i närheten av Örnsköldsvik. Du vandrar genom orörda skogar, modernt skogsbruk, ett randdelta efter isälvar och tydliga sår av gamla kulturer som den samiska m.m. (Ett randdelta är ett isälvsdelta som byggts upp vid inlandsisens kant i en issjö).