Allmänna Vandringstips - Fritidshuset

För att din vandring ska bli lyckad och säker bör du följa vissa riktlinjer/tips innan och under din vandring.

  • Vandra aldrig ensam.
  • Meddela färdväg och beräknad återkomst. Det är viktigt att någon känner till er planerade färdväg och tidpunkter när ni beräknar att komma tillbaka. Berätta för en vän, en granne eller någon annan som kan slå larm om ni inte kommer tillbaka i tid. Se även till att fylla i gästboken som alltid finns i fjällstugorna med namn färdväg och tidpunkt för ankomst till nästa etappmål.
  • Vandrar ni i fjällen måste ni alltid anpassa turen efter vädret som dessutom slår om fort i den här miljön. Kontrollera väderprognoserna på din smarta telefon eller via radion. Respektera alltid utfärdade fjällvädervarningar.
  • Välj rätt utrustning – Välj lätta kläder som andas och skyddar mot väder samt vind. Klä dig efter flerlagersprincipen så att du kan anpassa din klädsel efter temperatur och ansträngning. Bra vandringskläder behöver inte vara dyra och packar du klokt bör inte heller din ryggsäck bli för tung.
  • Följ markerade leder – Det finns många hundra mil markerade leder i Sverige, med avståndsmarkeringar, övernattningsstugor och hjälptelefoner. Ett bra tips är att planera sin vandring efter och följa dessa leder så gör ni det enklare samt säkrare. Röda kryss markerar vinterleder som inte alltid går att följa på sommaren.
  • Ta alltid med karta och kompass även om ni följer en led. Vandrar ni utanför en markerad led är dessa verktyg ett måste men det kan även vara bra att ha med dem om ni följer en led. Vem vet, ni kanske vill göra en avstickare.

Rådfråga mer erfarna vandrare innan och under er vandring. De som ofta vistas i naturen och fjällen kan ge viktig information. Var frågvis när du träffar någon på din vandring. Det finns även lokala fjällsäkerhetskomittéer för er som planerar att vandra, som sitter på mycket kunskap om fjällen i sitt närområde. Kontakta dem under planeringsfasen.